Насловна / Архитектура / И ова некогаш беше Скопје…„Загрозени видови“

И ова некогаш беше Скопје…„Загрозени видови“

На 30 ноември во Природнонаучниот музеј во Скопје се отвори архитектонската изложба „Загрозени видови“ како резултат на истоимениот истражувачки проект на авторите Јован Ивановски, Ана Ивановска-Дескова и Владимир Десков.

4H5A0201
Изложбата преку макети, цртежи, фотографии и текстови претставува значајни градби од поновата архитектонска историја на Скопје, кои претставуваат архитектонско наследство и на различен начин и во различен обем соучествуваат (а дел од нив се и клучни) во обликувањето на современиот архитектонски идентитет на градот.

4H5A0215
Изложбата не случајно е поставена токму во Природнонаучниот музеј каде се претставени загрозените биолошки видови чив опстанок зависи од нас. Симболиката е повеќе од јасна и опстанокот на градот, кој е еден жив организам исто така зависи од нас.

4H5A0278

Преку изборот на карактеристични архитектонски „примероци“, истражувањето има за цел да укаже на вредностите на овие градби и на нивната состојба, на степенот на загрозеност и главните причини кои водат до него.

Со изложбата „Загрозени видови“ авторите се обраќаат подеднакво кон стручната, но и кон пошироката јавност, со цел да ја нагласат потребата од отварање на прашањето за опстанокот на вредните градби од периодот на Модерната, како и прашањето за нивниот натамошен третман.

4H5A0235

4H5A0215

4H5A0210

4H5A0242

4H5A0219

4H5A0221

4H5A0223

4H5A0227

4H5A0217

4H5A0250

4H5A0256

4H5A0272

4H5A0265

4H5A0260

фото: КИРО ПОПОВ

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top