Насловна / Архитектура / Хотел во каменолом

Хотел во каменолом

Хотелот „Shimao Wonderland Intercontinental“ е отворен во 88 метри длабок напуштен каменолом во близина на Шангај.

Проектиран е од фирмата Jade + QA која има седишта во Лондон и во Шангај. Фирмата својот проект го опишува со поимот „groundscraper“ што би претставувало голема зграда која е висока само десетина спратови, но во голема мера се простира хоризонтално. Хотелот има 337 соби и се спушта 16 спратови под земјата во рамките на некогашниот каменолом.

Hotel-u-kopovima-kamenoloma-3001-1

Архитектот Martin Jochman има направено концепт за хотел во каменолом уште додека работел за Atkins и победил на натпреварот во 2006 година. Подоцна го основал своето студио Jade + QA во чии рамки продолжил со проектирање на овој зафат.

Челичната конструкција е прицврстена на карпа на едната страна од ископаниот каменолом исполнет со вода, со само два ката која се издигнува над нивото на земјата, додека најниските два спрата се спуштаат под нивото на водата.

Hotel-u-kopovima-kamenoloma-3001-3

Собите се завиткани во ѕидови со каменоломи, со конструкција „стаклен водопад“ која вклучува лифтови и обезбедува пристап до сите катови.

“Постојат три главни елементи на масовната конструкција што произлегуваат од ликот на самата локација“, вели Jochman.

„Зелен рид“ е двоспратен зелен покрив кој покрива дел од зградата над нивото на земјата, има „висечки градини“, конвексни и конкавни соби за гости со s-форма и централен стаклен „водопад“.

Hotel-u-kopovima-kamenoloma-3001-2

Јавните хотелски соби се наоѓаат над и под нивото на кое се наоѓаат главните простории. Два спрата над земјата има рецепција, ресторан и конференциски сали. Базените и другите конференциски објекти се лоцирани на бреговите на езерото, додека останатите 14 спрата се наоѓаат под нивото на земјата. На два спрата под вода има ресторан и други спални соби кои гледаат во подводниот аквариум.

Единствената локација во комбинација со градежниот предизвик за создавање на високи згради кои се прицврстени на земјата од двата краја има земено 12 години за дизајн и изградба.

“Најголемиот предизвик, според мое мислење, беше да ги задоволи сеизмичките и структурните барања што резултираа со создавање на овој невиден тип на градба – висока градба фиксирана на двата краја“, смета Jochman.

Hotel-u-kopovima-kamenoloma-3001-4

Имаше многу други технички и оперативни прашања поврзани со изградбата на такво уникатно и тешко место, вклучувајќи систем за противпожарна заштита, поплава и безбедност од падот на карпата.

Иако ова не е прв каменолом што е реконструиран и пренасочен за комерцијални цели, Jochman смета дека хотелот може да претставува образец за развивање на други напуштени индустриски локалитети.

Hotel-u-kopovima-kamenoloma-3001-5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top