Насловна / Архитектура / High Land Park Civic Center во Шангај претвора занемарен простор во урбаното ткиво

High Land Park Civic Center во Шангај претвора занемарен простор во урбаното ткиво

High Land Park Civic Center е проект за реновирање на стара зграда. Проектот се наоѓа во Gaojing Town, округот Baoshan, Шангај, на основа на напуштена железничка товарна станица, во непосредна близина на Beiyang Railway Branch Line, железничка линија што минува низ центарот на Шангај. Локацијата е пресечена со вкрстување на патен сообраќај, создавајќи занемарен, напуштен простор во урбаното ткиво.

default

Архитектите прво ја затвориле старата зграда. Проектантите од бирото од Шангај, Urban architecture ја апстрахирале природната состојба на површината на земјата во почетен обвиткан затворен простор, преклопувајќи ја, извртувајќи ја и прецизно обвиткувајќи ја старата зграда. Обвивката се состои од две компоненти, внатре и надвор, а во текот на процесот на ротација, внатрешниот и надворешниот простор можат да се претворат еден во друг.

default

Внатрешниот простор формиран со обвивката е цврстиот дел од целиот изложбен простор, создавањето на ентитетот и паркот е во еден потег, оригиналниот бетонски под е разбиен од природната површина со цел да расте и да се шири, а петтата фасадата на објектот е продолжување и проширување на компонентите на паркот, падот на паркот на кровот природно го формира линеарниот прозорец за осветлување на долниот изложбен салон.

default

default

Патеката на покривот го преобликува јавниот простор на првобитната локација, а продорната патека на дното на зградата го поврзува фрагментираниот урбан простор што првично бил пресечен од зградата, додека новата форма е позитивно преобликување на отворениот јавен простор на градот. Кровот на зградата е проектиран со рампи на север и југ, создавајќи тродимензионален транспортен систем со централен фокус на градината на кровот. Овој систем ги поврзува урбаниот парк, зградата и плоштадот на аголот на улицата преку вертикален транспорт.

default default

Со цел да се трансформираат што повеќе простори за различни активности во продолжение на паркот, архитектите го третираат кровот како проширување и нагласување на паркот. Овој пристап има за цел да ги активира првобитно недоволно искористените урбани простори, создавајќи место за луѓето да се задржуваат и да се релаксираат, пишува ArchDaily.

8 9

Суперпонираните слоеви на кровот паметно го вградиле светларникот, просторот на покривот станува природно место за седење на падот на театарот кој е предвиден тамо и станува важен извор на светлина во внатрешниот изложбен простор, а изложбите и настаните во идниот внатрешен просторот може да комуницира со светлината на различни начини за да се формира ново просторно искуство.

11 12

Живата текстура од бамбус се судира со бетонската меморија на оригиналната основа, додека сликарството ја следи традиционалната шангајска техника на обработка на текстурата на фасадата за да додаде емоционална меморија во градскиот центар. Двата фасадни материјали и формите на објектот совршено се комбинирани за да формираат затворен архитектонски простор и да зборуваат со различни архитектонски јазици.

13 14 15 default default 02 01 18 22 03 19 20 21

Испрати коментар

Scroll To Top