Насловна / Вести / Грижа за собните цвеќиња во текот на зимата

Грижа за собните цвеќиња во текот на зимата

За време на студените месеци, на растенијата што се чуваат во куќата им треба соодветна грижа, со цел да им се помогне да го преживеат престојот на сув воздух и недостаток на светлина.

Во зима треба да се земат предвид потребите на растенијата за природна светлина, бидејќи им недостасува најмногу во затворените простории.

cveke1

Бидејќи на повеќето растенија што успеваат во нашата земја им треба многу светлина, саксиите треба да се стават поблиску до прозорците, но не покрај радијаторите. Кактусите бараат многу светлина во текот на целата година. За да цветаат на пролет, не треба да се полеваат во текот на зимата, освен ако станот не е многу топол.

За да можат растенијата подобро да го издржат престојот на сув воздух поради греење, треба да се користат овлажнувачи. На растенијата ќе им се помогне да ја преживеат зимата и ако се прскаат со вода наутро и навечер.

cveke3

Не треба да се менува температурата одеднаш во просторијата каде што се наоѓаат растенијата. Идеална температура за одржување на цвеќе е помеѓу 15 и 20 степени Целзиусови. При вентилација на просторијата, цвеќињата мора да се отстранат од провевот.

На растенијата не им треба ѓубрење во текот на зимата, освен за оние кои очекуваат цветање, како што се циклама, азалеа, кактуси… Исто така, со цел растението да расте убаво, треба да се отстрануваат сувите лисја.

cveke2

Кога станува збор за полевање, повеќето растенија во домот треба да се наводнуваат само колку земјата да не им биде сува. Тие толерираат суво подобро отколку натопување со вода. Повеќето растенија влегуваат во мирен период во текот на зимата и затоа не им е потребна поголема количина на вода.

Ако температурата во просторијата е поголема од 25 степени, тогаш на растенијата им треба малку повеќе вода.

Циклама, азалеа и други видови кои цветаат во зима треба да се наводнуваат на два до три дена. Редовното попрскување ќе им одговара на дрво на животот, бенџамин и папрати, но не и на темјанушките.

Најдобро е да не се користи ладна вода за наводнување, туку загреана на собна температура.

Во текот на зимата, растенијата се во мирување, па затоа не би било добро да се изврши пресадување. Ако навистина сакате или треба да пресадите цвет, набавете нова почва и број на саксија поголема од претходната.

cveke4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top