Насловна / Вести / Европска Комисија: Ревизија на Директивата за енергетски карактеристики на згради

Европска Комисија: Ревизија на Директивата за енергетски карактеристики на згради

Европската Комисија покрена јавна расправа за ревизија на Директивата за енергетски карактеристики на згради (EPBD – Energy Perfrmance of Buildings Directive). Директивата ќе се ревидира со цел да се усклади со амбициите од Европскиот зелен план за поттикнување на енергетските реконструкции на зградите во ЕУ и продонес во постигнувањето на климатската неутралност до 2050 година. Ставовите за тоа како можат да се забрза и подобри енергетската реконструкција на зградите, а со тоа да се создаде енергетски високоефикасен и декарбонизиран фонд на згради до 2050, ќе се примаат до 22-ри јуни.

Ревизијата на EPBD е дел од мерките кои Комисијата ќе ги претстави со цел намалување на емисиите на стакленички гасови до 2030 година за барен 55% во споредба со нивото од 1990 година, а ќе биде проследена и со ревизија на Директивата за енерегтска ефикасност.

epbd1

epbd2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top