Насловна / Вести / ЕУ Директива: Од септември запира производството на халогени светилки

ЕУ Директива: Од септември запира производството на халогени светилки

Од почетокот на септември стапува на сила ЕУ Директивата според која престанува производството на халогени светилки. Иако оваа Директива требаше да стапи на сила уште пред две години, тоа беше одложено поради високите цени на алтернативата за овој вид на осветлување – ЛЕД светилките. ЛЕД светилките се поефикасни од халогените, а имаат и значително поголем век на траење. Ткму овие карактеристики ја оправдуваат нивната повисока цена.

Претходно, Европската Унија веќе ги забрани класичните светилки со вжарено влакно.

halogen1

halogen2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top