Насловна / Вести / „Електропривреда Црне Горе“ со најголема добивка од своето основање

„Електропривреда Црне Горе“ со најголема добивка од своето основање

Државната компанија „Електропривреда Црне Горе“ (EPCG), за првите шест месеци од годинава оствариле добивка од над 100 милиони евра, што е најголем износ кој компанијата го забележила од своето формирање. Во истиот период минатата година, компанијата остварила добивка од 6,4 милиони евра, а во својата историја се соочувала со периоди и на негативни деловни резултати. Претходно, највисоката добивка е сотаврена во 2013 година и изнесувала 42 милиони евра.

epcg1

Од компанијата соопштуваат дека остварените резултати во првото полугодие се резултат на добрите хидролошки прилики и доброто управување во услови на енергетска криза. Тие посебно истакнуваат дека додека траела енергетската криза, владата воопшто не интервенирала со средства од буџетот, но и дека не била зголемена цената на електричната енергија за граѓаните. Со тоа, компанијата е редок пример во регионот меѓу државните енергетски компании.

epcg2

 

Испрати коментар

Scroll To Top