Насловна / Вести / Електричните возила и натаму се борат за внимание

Електричните возила и натаму се борат за внимание

Иако луѓето ширум светот сега се убедени дека електричните погонски склопови се изводливи, сепак електричните возила и натаму се соочуваат со потешкотии, се истакнува во Студијата за потрошувачите на автомобили изработена од Deloitte. Во САД 29% од испитаниците би избрале нетрадиционални погонски склопови, вклучувајќи хибриди и електрични за своето следно возило, што е пораст за 20% во однос на минатата година. Ниската цена на горивата и не премногу строгите стандарди во поглед на емисиите, како и недостапноста до субвенцции, веројатно ќе ја ограничи застапеноста на електричните возила на пазарот во САД. Интересот за електричните возила во Азија е значително поголем отколку во САД. Во Кина дури 65% од испитаниците би сакале алтернативен погон за своето следно возило, по што седуваат Јапонија со 59%, Кореја со 43% и Индија со 39%.

Европските држави, како што се Норвешка, Велика Британија, Франција и Холандија, најавија планови за забрана на продажба на конвенционалните дизел возила. Иако застапеноста на електричните возила има поттик во субвенции и во строгите стандарди за заштита на животната средина, сепак традиционалните возила се во моментот доминантни на улиците, а нивниот животен век е подолг од 10 години.

Студијата заклучува дека во САД пробивот на електричните возила сериозно ќе заостанува отколку во другите анализирани региони.

deloitte3

deloitte4

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top