Насловна / Архитектура / Едукативна тура низ палатите на старо Скопје за Денот на музеите

Едукативна тура низ палатите на старо Скопје за Денот на музеите

Центарот за научни истражувања и промоција на културата „Хамеус“ на 20 овој месец организира едукативна тура низ „Палатите на старо Скопје“.

Edukativna tura 4

Во рамките на оваа прошетка е вклучен едукативен дел за таканаречените палати на старо Скопје кои се наоѓаат во самиот центар на градот и во нивната архитектура може да се забележат влијанијата на многу европски стилови, како што се експресионизмот, арт нуво, академизмот, традицијата и модерниот стил, а честопати се надополнети со елементи на византиска традиција, класика, ренесанса и барок.

Edukativna tura 1
Целта на оваа тура низ центарот на Скопје е промоција и популаризација на богатото архитектонско наследство коешто несомнено оставило трага во архитектурата и уметноста на главниот град.
Едукативната тура низ „Палатите на старо Скопје“ се реализира по повод „Меѓународниот ден на музеите 2018“.

Edukativna tura 2

Edukativna tura

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top