Насловна / Арт и дизајн / Еден век во светлината на Баухаус

Еден век во светлината на Баухаус

Светилката Баухаус, создадена пред еден век од дизајнерот на производи и пионер на индустрискиот дизајн, Wilhelm Wagenfeld, блеска со нов сјај по повод извонредната годишнина. TECNOLUMEN оддава почит на ова епохално ремек дело со специјално издание кое оддава почит не само на безвременската убавина на самата светилка, туку и на нејзиниот творец Wilhelm Wagenfeld, чиј оригинален потпис ја краси секоја светилка на ова јубилејно издание.

1

Придружната книга, напишана и објавена исклучиво за оваа прилика од Julia Bulk, директор на фондацијата Wilhelm Wagenfeld, насловена „Хармонично, безвременско, кружно: модерна сфера“, ги истражува принципите на дизајнот на оваа дизајнерска икона и филозофските корени кои го обликуваат.

0

Прослава на безвременскиот дизајн со Wagenfeld Lamp

Како млад студент на Баухаус, Wilhelm Wagenfeld постигна извонредна креација. Во 1924 година, набргу откако го започнал своето школување во оваа авангардна институција за дизајн и уметност, тој ја дизајнирал светилката што денес се слави како икона на модерниот дизајн.

4

Баухаус, со својата прогресивна и интегративна визија, имал за цел да воспостави беспрекорна врска помеѓу уметноста и занаетот, синтеза наменета да го најде својот практичен израз во дизајнот на животното опкружување на современиот човек. Оваа амбициозна цел настојувала да ги направи дизајнот и секојдневните предмети не само естетски пријатни, туку и функционални и достапни за секого.

2

Оваа визија на Баухаус, да ги спои уметноста и секојдневниот живот и да го прилагоди дизајнот на динамичните барања на менувањето на модерниот живот, наоѓа премиерна манифестација во светилката Wagenfeld.

3

Неговиот дизајн, кој се карактеризира со јасна форма и промислена функционалност, импресивно го прикажува стремежот на Баухаус за хармоничен спој на формата и функцијата. Светилката, со својата едноставна елеганција и геометриска јасност, ги отелотворува принципите на Баухаус: Дизајн кој се одликува со безвременска убавина, но ги задоволува практичните потреби на секојдневниот живот.

02

Испрати коментар

Scroll To Top