Насловна / Вести / Еден од најголемите системи за далечинско греење во Данска, целосно го исфрла јагленот

Еден од најголемите системи за далечинско греење во Данска, целосно го исфрла јагленот

Запира користењето на јагленот во еден од најголемите системи за далечинско греење, Funen во Данска, и тоа во блиска иднина – до 2022 година. Со тоа ќе се намалат емисиите на јаглерод диоксид за дури  375.000 тони.  На годишно ниво с еочекува намалување на вкупните емисии во земјата за 1%. Со овој потег, Данска ќе се приближи кон постигнувањето на јаглеродната неутралност, односно намалување на емисиите на стакленички гасови за 70% до 2030 година. Зелената транзиција на државите, бара напуштање на јагленот и другите фосилни горива. Од 2018 година, две третини од испорачаната топлинска енергија во системот за далечинско греење Funen, потекнуваат од согорување на отпад и дрвни остатоци, а во една третина остана да се користи јаглен.

coal1

coal2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top