Насловна / Архитектура / Дронски град на Фостер – без украси, едноставен

Дронски град на Фостер – без украси, едноставен

Ново седиште на компанијата DJI, светски лидер во сферата на цивилни дронови и креативна технологија на камери.

Шест години од почетокот на изградбата, во две кули наречени Sky City – проектирани од Фостер + Партнерс – сега ќе биде сместен „најсовремен центар за иновации“ што додава нова возбудлива нота на хоризонтот на кинескиот град Шенжен.

1

ГЛАВЕН ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖУВАЊЕ И ИНОВАЦИИ

„Технологијата на дронови го промени начинот на кој го доживуваме светот околу нас додека ги поместуваме границите на воздушните можности. Уживам во користењето на производите на DJI повеќе од една деценија“, изјави за DesignBoom Норман Фостер.

5

„Воодушевени сме што соработувавме со DJI во создавање на нивното ново седиште во Шенжен, кое ќе биде главниот центар на компанијата за истражување и иновации“, додаде прославениот британски архитект.

Фостер + Партнерс го проектирале Sky City на DJI како „срце на иновациите“ во Шенжен. Архитектите забележуваат дека биле предложени стотици итерации на дизајнот пред да се одлучат за концептот на асиметрична висечка челична конструкција.

11

Двете кули се издигнуваат на четириесет и четири, односно четириесет ката и поврзани се со деликатен небесен мост.

Зградите наскоро ќе бидат домаќини на дури 8.000 вработени со канцелариски простор, центри за истражување и развој, простори за тестирање дронови и јавни објекти.

9

АРХИТЕКТОНСКО ДЕЛО КОЕ ЛЕБДИ НАД КОНТЕКСТОТ

Со своите групирани волумени кои достигнуваат висина од 213 метри, Sky City на DJI претставува архитектонско дело кое лебди над својот урбан контекст.

Двете кули на DJI имаат централно јадро, од кое се развиваат големи конзолни волумени. Шест стаклени блокови висат асиметрично околу трите страни на јадрото.

6

Висечките блокови ги носат „мегарешетки“ и челични цевки поврзани со кружни пресеци на аглите, со еркер на блоковите кој достигнува 21,5 метри.

Конструктивниот систем служи и за носивост и како изложен естетски елемент, постигнувајќи висок степен на единство помеѓу просторот, структурата и формата.

2

СОЗДАВАЊЕ НА ЕЛЕМЕНТ НА АГИЛНОСТ

Висечкиот мост се протега во должина од 90 метри за да ги поврзе двете кули на 24 ниво, 105 метри над земја. Тенок и лесен, небесниот мост е во хармонија со големите, коцкасти волумени за да создаде „елемент на агилност“.

4

12

„Обемот и структурите на Sky City се искрени и изложени, со богат израз одвнатре и однадвор. Неговата убавина е минимална, но топла, тивка и исправена, без украси, едноставна и обична“, објаснува Јунг Чиу, главен архитект на овој проект.

Френк Ванг, основач и извршен директор на DJI, напоменува: „Ни требаа шест години да го изградиме нашето ново седиште, што е резултат на мудроста и решителноста на DJI и нашите ценети партнери. Го гледаме Sky City како производ кој се разликува од сè што некогаш сме направиле – нашиот вистински дом“.

13

„На почетокот на новата ера за DJI, посветуваме големо внимание на развојот и благосостојбата на секој вработен. Ова започнува со работна средина која е и практична и преубава. Се надевам дека Sky City ќе не инспирира да работиме заедно и да го подигнеме во нови височини напредокот, мудроста и можностите за развивање решенија кои се од корист на општеството“, додава.

10

14

7

15

18 17 16

Испрати коментар

Scroll To Top