Насловна / Арт и дизајн / Драматична оптичка илузија во чест на 30 годишнината од Пирамидата во Лувр

Драматична оптичка илузија во чест на 30 годишнината од Пирамидата во Лувр

Во Париз, славната Прирамида Лувр, дизјанирана од страна на IM Pei, слави 30-ти роденден.  Во чест на овој јубилеј, во дворот Наполеон (Court Napoleon), каде е сместена оваа знаменитост, создадена е интересна оптичка илузија на пирамидата која исчезнува во провалија. И покрај тоа што се работи за авторско дело (JR),  во создавањето на илузијата учествувале 2000 волонтери кои сечеле и лепеле околу 2000 ленти од хартија.  Уметничкото дело ќе биде „деинсталирано“ односно самото ќе биде уништено од минувачите кои ќе проаѓаат низ него.

Стаклената пирамида во дворот на Лувр е завршена во 1989 година, на иницијатива на Митеран, кој во тој период имал идеја за поставување на нови знаменитости во француската метропола.

louvre1

louvre4

louvre5

louvre6

louvre7

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top