Насловна / Архитектура / Динамичка фасада со лизгачки ѕидови

Динамичка фасада со лизгачки ѕидови

Во Бејрут е завршена кула која ја карактеризираат огромни челични панели кои се извлекуваат од реконфигурабилните станови и „извирааат“ од фасадата на зградата. Објектот е дело на проектантската компанија Fouad Samara Architects. Клучната личност во овој проект насловен „Modulofts“ е архитектот Fouad Samara, кој настојува да обезбеди нова станбена типологија што ќе ја задоволи потребата од мали и средни капацитети за сместување во либанската престолнина.

Проектот опфаќа седум дуплекс апартмани наредени на 14 ката, во рамките на квартот Ashrafieh. Како што велат од студиото, објектот е „инспириран од чистотата на традиционалната либанска куќа (beit)и флексибилните урбани потпокриви во Лондон и Менхетн од периодот на шеесетите и седумдесетите години“. Лизгачките ѕидови кои излегуваат од фасадата им овозможуваат на станарите да г одвојуваат различните простории по потреба, што резултира во прилагодлив ентериер кој може да се конфигурира на 16 различни начини.

Компанијата Fouad Samara Architects применила слична комбинација на бето и челик на  зградата на универзитетот кој се наоѓа на стрмен терен со цел да се обезбеди поглед кон Средоземното море.

FSA2

FSA3

FSA5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top