Насловна / Вести / Брзи возови без машиновозачи во Франција до 2023 година

Брзи возови без машиновозачи во Франција до 2023 година

Железниците на Франција имаат намера да воведат во сообраќај уште побрзи TGV (Train à Grande Vitesse) возови без машиновозачи до 2023 година. Тестирањето на прототипот ќе започне во 2019 година. Според Franceinfo, новите возови ќе имаат сензори за детекција на препреки и автоматски ќе можат да закочат доколку е потребно, a со нив ќе се управува далечински.voz francija_2
Директорот на француската национална железничка компанија SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français), Matthieu Chabanel ги споредува овие автономни возови со комерцијалните летови. „Во авионите секогаш има пилот, но има и автоматски систем за управување“, изјавил директорот.voz francija_1
Овој вид на возови треба да ја зголеми брзината и фрекфенцијата на TGV посебно околу Париз, кадешто сообраќајот е најгуст. Операторот верува дека овој концепт ќе го зголеми и бројот на патувања помеѓу Париз и Лион за 25%.voz francija

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top