Насловна / Вести / Бетонски буриња за вино

Бетонски буриња за вино

Бетонските буриња за вино не се нови. Всушност, тие се појавија во почетокот на 20 век заедно со Korbizje и неговата футуристичка визија за светот кога конкретните винарски визби биле многу примамливи. Сепак, овој познат градежен материјал, кој е многу поевтин и полесен да се одржува од дабот, не беше прифатен од винарите, но потоа дојде новина која целосно го  фрли во позадина. Тоа беа буриња за вино од нерѓосувачки челик. Тие се уште се користат денес, бидејќи се евтини и се проверени во работата. Сепак, бетонот го враќа удар!

betonsko-bure-za-vino-782x587_resize

Како што пишува Гардијан, познатиот француски вински произведувач Mišel Šapotije од Долината на Рона работи заедно со Nomblot за да ги произведе совршените буриња од бетон. Резултатот е исправена бетонска дупка во вид на јајце која носи многу придобивки за винариите. Како материјал, бетонот ја има истата порозност како дабот, што овозможува пробивање на кислородот што не е можно со инокс бурињата. Исто така, овалната форма на бурињата овозможува природен проток на течности, а една од најголемите предности е што има одлична изолација и затоа се добива постојана температура, што е многу важно во ферментацијата.

За разлика од дабот, бетонските буриња не оставаат печат на вино, но има чист, едноставен вкус. Корелацијата на грозјето и дрвото е она што го сакаат најмногу љубителите на вино и затоа е прашањето како овие бетонски буриња кои чинат околу три илјади евра ќе ги придобијат винариите.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top