Насловна / Арт и дизајн / Бесконечен стол кој изгледа како невозможна мисија

Бесконечен стол кој изгледа како невозможна мисија

Дизајнерот и уметник CGI Дениз Актај ја дизајнирал Infinity Stool додека експериментирал со различни форми и линии. Инспириран од оптичките илузии, ова уникатно парче мебел се состои од шеснаесет метални прстени кои се споени заедно за да создадат метално столче кое изгледа како невозможна мисија.

stol

Секоја поединечна линија на ова дело е различна и изненадувачка за гледачот, но нејзината посебна форма е она што го прави столчето многу цврсто и стабилно. Дизајнерот најпрво направил линии, кои потоа неколку пати ги копирал и залепувал, пропорционално менувајќи ја формата на дизајнот. Во меѓувреме, решил дека металот ќе биде совршен материјал кој ќе ја придружува целата оваа „илузија“, бидејќи само тој може да ја постигне посакуваната форма и цврстина на стол во реалниот живот.

stol1

Хиперреалистичните зафати на младите дизајнери на мебел доаѓаат до израз во последно време, а тоа е факт кој особено не радува. Ваквите парчиња мебел не само што се функционални и практични, туку можат да послужат и како скулпторски украси во домот.

stol2

Оваа столица е совршен пример за елегантно, а сепак необично парче мебел што би направило чуда во секој ентериер.

stol3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top