Насловна / Архитектура / Бела планинска куќа

Бела планинска куќа

Во Русија, на брегот на Црното Море, се наоѓа градот Сочи, кој иако е познат по Олимписките игри во 2014 година, уште повеќе е познат по своите паркови, природата и прекрасната архитектура што се појавија во 20 век. Можеби токму овој збир на околности, како и пошумениот Национален парк, влијаеја на раѓањето на специфичен и пред сè атрактивен проект на модерна планинска куќа во близина на овој град.

kuka

Студиото Artem Babayants Architects пристапиле на проектната задача на посебен начин и дизајнирале куќа што го поврзува човекот со природата на 273 квадратни метри.

Поврзувањето на естетиката и функционалноста и создавањето на нов вид хармонија била главната задача. Современите материјали ја завршиле оваа шумска бајка.

kuka1

Иако понекогаш се вели дека минимализмот подразбира отсуство на удобност, во овој проект всушност се покажа дека минимализмот може да биде удобен – почнувајќи од фасадата, сè до внатрешноста.

kuka2

Современите материјали што се користат за фасадата ја нагласуваат вертикалата на покривот и дополнително ја истакнуваат монументалноста што ја носи оваа зграда со себе. Иако е издолжена основа, нагласената вертикала на закосениот покрив, која морала да биде таква поради својата функционалност, дава одлична противтежа на надолжниот распоред на просториите, и на овој начин со двојна висина на подот ќе се постигне хармонијата на обликот.

kuka3

Во овој тип на ентериер, можно е да се разбере што е тоа и зошто ни е потребна применета уметност. Овој вид простор има доволно воздух, ни дава слобода и му дава ново значење на зборот удобност.

Победничката комбинација во архитектурата отсекогаш била комбинација од камен и дрво. Каменот како ладен материјал, потежок за обработка, но исто така и потрајен, стои во навидум спротивна положба од топол материјал како што е дрвото. Третиот материјал што често се придружува на овие двајца и прави модерен хет-трик е метал.

kuka4

Едноставноста на металот, интригата и специфичната обработка на каменот, како и разиграноста на текстурата на дрвото, сепак дефинитивно ги интригираат креаторите и корисниците истовремено. Се чини едноставно, но не и монотоно.

kuka5

Намалените тонови секогаш можат да бидат надополнети со одреден детал во боја. Она што се гледа во природата се наоѓа во овој ентериер. Белите тонови го претставуваат воздухот. Кожна фотелја во боја – земја. Сив тепих што навидум се спојува со керамиката на подот и гранитот, како и тоновите на кои е направено осветлувањето, се појавуваат од огнот, а зелената боја што може да се види во деталите претставува вода и живот.

Сублимацијата на материјали и бои покажува дека оваа куќа е скроена за човекот.

kuka6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top