Насловна / Вести / Атмосфера во дом во Скопје

Атмосфера во дом во Скопје

Станот со површина од 70 квадратни метри се наоѓа во близина на центарот на Скопје, но понастрана од градскиот метеж. Желбата на клиентите уште при првата средба со проектантите од бирото „Конструкта“ беше максимално да се искористи просторот, па така функционалното решение овозможува максимална искористеност на секое катче соодветно на намената.

009

Влезниот хол е намерно сведен на минимум со што е обезбеден директен пристап до ноќниот дел – спалните соби, бањата и гостинскиот тоалет. Но, веднаш при влегувањето во станот погледот се отвора кон дневниот престој, всушност еден отворен простор во кој се соединети и кујната и трпезаријата.

001

Акцентот во уредувањето на ентериерот е ставен токму на овој заеднички, јавен простор, што е секогаш покомплексна задача, затоа што истовремено треба да биде и мултифункционален, и удобен, и репрезентативен. Дневната соба е простор кој треба да му даде печат на целиот дом и да го зрачи духот на оние кои живеат во станот.

004

Кожната „камел“ гарнитура е поставена централно во дневната соба и заедно со останатите детали во дрво даваат чувство на топлина и удобност. Претставува внимателно одбрано парче мебел кое доловува ексклузивност и шик со својата природна боја, материјал и квалитетна обработка.

010

Еден мал агол од просторот, веднаш покрај прозорецот врамен со црни алуминиумски профили, кој гледа на балконот го одбравме за мини библиотека изработена од метални црни рамки и полици од фурнир даб. Под библиотеката е радијатор обоен црно во контекст со целиот амбиент.

029

Ѕидот зад гарнитурата за седење и библиотеката е грубо обработен во декоративен малтер со натур бетон финиш со цел да се поврзат сите материјали и нијанси во просторот кои претставуваат единствена композиција.

006

Комодата за ТВ е мала, ниска, но со оглед на просторот што го имавме на располагање ја задоволува функцијата и претставува нагласена хоризонтала. Поставени веднаш до оваа сива хоризонтала се вертикалните лајсни кои даваат поинаква димензија на малата ширина на ѕидот. Со својата вертикалоност го издолжуваат просторот, а природната боја на дрво го надополнува амбиентот, давајќи чувство на припадност.

002

Кујната е составен и значаен дел од дневниот простор, како поради својата намена така и со дизајнерскиот третман. Кујната претставува една микроцелина и со своето ентериерно решение е рамноправно третирана како и делот на дневниот престој.

013

При проектирањето на кујната и изборот на материјали посветено е особено внимание, со цел да не се наметне во просторот, но да коренсподира со него, а истоврмено да го задоволи најважното – функцијата. Дизајнот е минималистички, кујнските елементи се во антрацит перфект мат финиш, а плотната дискретно нагласена со терацо дезен.

022

Веднаш покрај елементот со вградена рерна, до балконската врата, проектирана е полица во истиот манир како библиотеката во дневната соба. Подот и ѕидот се во грес порцелан со дезен на бетон. Кујнскиот простор е одвоен од дневната соба со висока маса, пулт, како еден вид лесна преграда, околу која се поставени високи столови, меко тапацирани во светлосива нијанса.

015

Пултот воедно е и трпезариска маса која истовремено е во функција на кујната како работна површина, но и доволно голема да го собере семејството и пријателите. Над пултот поставени се внимателно одбрани светилки на триаголно поставени носачи кои транспарентно ја нагласуваат поделбата на просторот.

025

Изборот на материјалите за бањата и тоалетот го следи дизајнот на останатиот простор. Грес порцелан керамика со големи димензии во бетон финиш и елементи во дезен на дрво над кои е поставен мијалникот.

017

Секогаш финалето го дава осветлувањето. Доброто осветлување ги истакнува материјалите и боите во ентериерот и суптилно ги нагласува деталите со што придонесува на квалитетот на атмосферата во домот.

Автор: Ирена ДИМОВИЌ-ДАНИЛОВСКА, дипл. инж. арх.

044 042 034  019 012 003

Испрати коментар

Scroll To Top