Насловна / Архитектура / Архитектонски класик: Fundació Joan Miró во Барселона

Архитектонски класик: Fundació Joan Miró во Барселона

Сместена на ридот Мontjuic во Барселона и проектирана од архитектот со рационалистички стил Josep Lluis Sert, Фондацијата Хуан Миро (Fundació Joan Miró) е уникатен простор замислен од Миро со сон да ја пренесе уметноста во целиот свет.

1

Изградбата на овој музеј во 1975 година било голем настан во Барселона, бидејќи во тоа време недостигаала културна инфраструктура во градот. Денес се поминати речиси 50 години, а просторите на Фондацијата се домаќини на делата на Миро, како и привремени изложби на нови уметници од 20-от и 21-от век.

10

Фондацијата е совршено спој меѓу единствените дела на Миро и зградата проектирана од Серт. Врската меѓу нивната работа е евидентна и покрај формалните разлики кои изгледаат очигледни поради различните професии. Одлични пријатели кои споделувале ист интерес за каталонските народни уметности, внесувајќи човечка димензија во нивните дела. Нивните дела прикажувале слични теми кои се повторуваат како што се рамнотежа, простор, боја, светлина, супстанца и љубов кон природата.

12

Серт бил првиот меѓународно познат шпански архитект и основач на GATPAC во 1929 година (Grup d’Arquitectes и Tècnics per the Progrés de l’Architecture Contemporània). Бил под силно влијание на идеологиите усвоени од Рајт, Групуис, Мис Ван Дер Рое и Ле Корбизје, што довело до рационализам и авангардна архитектура во неговите дела.

Зградата на Серт е дело кое суптилно ги спојува односите засновани на Модулор со архитектонскиот јазик присутен во медитеранската култура.

6

Волуметриската композиција го збогатува просторот, внатрешно обезбедувајќи динамика на нивоа и на тој начин создавајќи пространи простории со двојна висина со одлични квалитети на индиректно природно осветлување. Покрај тоа, нуди надворешни дворови, поврзувајќи ги елементите помеѓу просториите давајќи транспарентност на целиот простор.

0

Идејата на движење и просторен континуитет се клучни елементи во зградата. Постои флексибилност помеѓу просторите, како во различните изложбени простори, така и помеѓу надворешните простори, без разлика дали се работи за градини, дворови или тераси.

Серт избрал решение силно инспирирано од делата на Ле Корбизје, распоредувајќи ги изложбените простории околу централен двор.

17

2

Ова овозможува спирален пат и кружење во кое нема потреба двапати да се поминува низ ист изложбен простор, покрај тоа што ги поврзува различните нивоа на музејот и им нуди на посетителите можност да се восхитуваат на делата на Миро од различни агли.

5

Фондацијата Миро открива единствено просторно богатство преку своите пропорции, флексибилност и надземно осветлување на внатрешните простори. Решение кое е смело, функционално, рационално и медитеранско; карактеристики кои ја прават оваа зграда да биде актуелна и денес.

9

8

7

4 15 16

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top