Насловна / Вести / Алтернативна и креативна употреба на јавниот простор

Алтернативна и креативна употреба на јавниот простор

cite creative work izlozba vo cac galerija_7

На 2 јули во 20 часот во мобилната галерија „CAC“ во паркот на Франкофонијата во Скопје, ќе се отвори изложбата „Размена на искуства и информации во јавен простор“. Автори на проектот се Дамјан Кокалевски и Милан Диневски со групата РЕАКЦИЈА 15.2. Овој проект е дел од интернационалната работилница насловена РЕАКЦИЈА (МЕДС 2013), составена од низа мали урбани интервенции и акции лоцирани во маалото Граса во Лисабон, Португалија. Главната идеја на работилницата е поттикнување на алтернативна употреба на јавниот простор преку креативен пристап. Во исто време работилницата се спротиставува на процесот на гентрификација, кој радикално ја менува структурата на маалото.

cite creative work izlozba vo cac galerija_4

Изложбата е воедно и промоција на интернационалниот креативен фестивал „Скопски креативен простор 2014“, кој ќе се одржи од 29 август до 7 септември 2014.

Изложбата е продукција на CITY CREATIVE NETWORK (CCN) од Скопје и галеријата „МКД“ од Љубљана.cite creative work izlozba vo cac galerija_6 cite creative work izlozba vo cac galerija_5 cite creative work izlozba vo cac galerija_3 cite creative work izlozba vo cac galerija_2 cite creative work izlozba vo cac galerija_1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top