Насловна / Арт и дизајн / Уметнички фотографии од напуштени болници

Уметнички фотографии од напуштени болници

Напуштените места секогаш претставуваат место за неисцрпна инспирација за многу уметници. Дали се работи за сликари, фотографи, режисери или, пак, станува збор за обични луѓе кои само ги интересираат ваквите места, секој од нив е фасциниран на свој начин од ваквите градби, особено ако станува збор за грандиозни градби кои кај секого предизвикуваат импресија поради нивната големина.

Peter Untermaierhofer е германски фотограф кој со фотографија се занимава од 2008 година. Често пред неговиот објектив се наоѓаат напуштени места кои во минатото играле важна општествена улога, а денес се оставени да скапуваат на забот на времето.

Во продолжение ќе ви претставиме една колекција на негови фотографии кои се инспирирани од напуштените болници, претежно од Германија и Австрија. Од фотографиите може да се забележи дека овие болници биле опремени со современа опрема за тоа време во кое функционирале, но, на прашањата, зошто престанале да функционираат и зошто се оставени да се распаѓаат не можеме да дадеме одговор.1-napusteni-bolnici

2-napusteni-bolnici

3-napusteni-bolnici

4-napusteni-bolnici

5-napusteni-bolnici

6-napusteni-bolnici

7-napusteni-bolnici

8-napusteni-bolnici

9-napusteni-bolnici

10-napusteni-bolnici

11-napusteni-bolnici

12-napusteni-bolnici

13-napusteni-bolnici

14-napusteni-bolnici

15-napusteni-bolnici

16-napusteni-bolnici

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top