Насловна / Архитектура / Нов станбен комплекс на MVRDV во Мајорка,Шпанија

Нов станбен комплекс на MVRDV во Мајорка,Шпанија

MVRDV и GRAS ја завршија првата фаза од проектот Гомила, област со мешана употреба во Мајорка.

Првата фаза од проектот за заедничкиот станбен комплекс на MVRDV и GRAS Reynes Arquitectos наречен Project Gomila со седиште во во Мајорка, Шпанија.

4

Лоциран во градскиот кварт Ел Терено, проектот ќе генерира 60 нови живеалишта околу Плаза Гамила кои беа купени од семејството Флукса, сопственици на популарниот бренд за чевли од Мајорка, Кампер, со цел да се иницира стратегија за урбана обнова во во согласност со нивната деловна филозофија.

„Во однос на урбанизмот, концептот се врти околу различноста на зградите“, го објаснува дизајнот Вини Маас од MVRDV. „Онаму каде што некои од дизајните се посоодветни за домување, други се посоодветни за станови за самци или парови; каде што некои згради се целосно станбени, други внесуваат комерцијални функции во ригидната станбена понуда. Оваа разновидност на луѓе и простори ќе помогне да се врати изгубената живост на Ел Терено“.

7

Објектите во прва фаза го вклучуваат новиот центар Гомила, реновиран со мешана намена кој првично беше дизајниран од архитектот Пере Николау во 1979 година. Трио живописни црвени градски куќи на покриви со тераси наречени „мали куќички“ Лас Казитас и Лас Фабри-Касас. блок од куќички во редови опкружени со карактеристични пилеви покриви и контрастни сини керамички фасади.

Друга станбена зграда  комплетира првиот сегмент од програмата заедно со La Plaza, реновирање со мешана намена што е трансформирано за да се сместат бар, канцеларии и дополнителни комерцијални простори на покривот кои нудат поглед на заливот и околните историски згради.

5 4 6

Секоја структура во Првата фаза е дизајнирана да биде енергетски неутрална и да вклучува техники на пасивни куќи. Соларните панели се вградени во покривите на зградата заедно со системи за обновување на топлина кои ја користат обилната изложеност на сонце во регионот. Конечно, MVRDV вели дека повеќето од користените материјали се локални со цел да се намали количината на потрошувачка во градежниот сектор.

„Проектот Гомила е возбудлив архитектонски проект – секоја од седумте згради може да стои сама како свој индивидуален дизајн, а сепак, во исто време, тие исто така внимателно се разгледуваат како ансамбл што и дава нов поттик на Гомила“, основачкиот партнер на МВРДВ, Џејкоб. рече ван Ријс на крајот од описот за печатот.

Последните две фази, кои вклучуваат реновирање на две постоечки згради на локацијата, ќе бидат завршени подоцна.

Испрати коментар

Scroll To Top