Насловна / Арт и дизајн / 10 автопортрети на славни сликари

10 автопортрети на славни сликари

Албрет Дирер

Дирер е еден од најзначајните уметници во историјата на уметноста и гениј на германската ренесанса, тој е првиот што насликал автопортрет. Неговиот „Автопортрет во кожа“ е најразвиен од сите што ги насликал. Треба да се напомене дека оваа слика е суштинска претстава за болката и страдањето. Се верува дека е создаден околу 1500 година.

1

Леонардо да Винчи

Леонардо бил сликар, скулптор, архитект и научник. Колку што е познато, овој извонреден цртеж е единствениот преживеан автопортрет на овој уметник. Ако општо прифатениот датум на оваа слика е точен (1512), неверојатно е дека Леонардо да Винчи се гледал себе како антички човек, имајќи предвид дека тогаш имал 60 години или помалку.

2

Рембрант ван Рајн

Рембрант е најзначајниот сликар на 17. век. Се насликал на повеќе од педесет цртежи и слики. Овој автопортрет од 1659. година го прикажува уметникот кога имал повеќе од педесет години.

3

Винсент ван Гог

Ван Гог припаѓа на постимпресионизмот и се смета за еден од најпочитуваните сликари воопшто. Ова е еден од двата автопортрети на Винсент ван Гог со преврзано уво. Делото е создадено во 1889 година.

4

Пабло Пикасо

Пабло Пикасо се смета за еден од најголемите мајстори на сликарството во 20. век.

Пикасо го започна своето уметничко творештво во периодот наречен Овој автопортрет потекнува од „сината епоха“. Создаден е во 1901 година, непосредно по самоубиството на пријателот на Пикасо, Карлос Касагемас.

5

Егон Шиле

Егон Шиле е австриски сликар, роден во 1890 година. Уживал во самоприкажување и ниту еден друг модел не го задоволувал. Ја отстранувал позадината од сликите, за да спречи какво било одвлекување од себе. Овој автопортрет е создаден во 1911 година.

6

Макс Бекман

Макс Бекман е еден од најважните европски сликари во 20 век. Тој создавал инспириран од Сезан, Ван Гог и Рембрант. И покрај фактот дека неговото име не е толку познато како она на другите уметници од 20 век, неговите автопортрети се сметаат за едни од најдобрите автопортрети на сите времиња. Делото „Автопортрет со чаша шампањ“ го насликал во 1919 година.

7

Фрида Кало

Фрида Кало била мексиканска сликарка од 20 век. Во 1925 година, Фрида доживеала тешка сообраќајна несреќа во која ја скршила кичмата. Автопортретот „Скршен столб“ е сведоштво за страдањата и болките на Фрида, кои ја следеле во текот на целиот нејзин живот.

8

Френсис Бејкон

Френсис Бејкон е ирски сликар, роден во 1909 година. Се поврзува со експресионистичката традиција. Неговите дела не оставаат никого рамнодушен. Бејкон се угледал на своите претходници, па во неговите автопортрети го препознаваме влијанието на Франциско Гоја. Овој автопортрет е насликан во 1971 година.

9

Жан Мишел Баскија

Баскија е уметник кој почина на само 26 години, поради повеќекратна зависност од дрога. Остана запаметен како еден од најпознатите уметници од втората половина на минатиот век, но и како трагична икона на светот на современата уметност. Овој автопортрет е насликан во 1982 година.

10

Испрати коментар

Scroll To Top