Насловна / Арт и дизајн / „Животни кои одмараат“

„Животни кои одмараат“

Софија Лагерквист и Ана Линдгрен од Шведска се сопственички на дизајнерското студио „Фронт“ со седиште во Стокхолм. Развиваат интересни дизајнерски парчиња за брендови ширум светот, а некои од нив ги претставуваат во Galerie Kreo во Париз и Friedman Benda во Њујорк. Нивната работа може да се најде во колекциите на Музејот за дизајн Витра, МоМА Њујорк и музејот Викторија и Алберт во Лондон.

9_resize

„Животните кои одмараат“ се резултат на истражувачки проект на „Фронт“, кој се фокусира на блиската врска помеѓу луѓето и фигуративните предмети. Дизајнерското дуо замолило случајно избрани луѓе да ги идентификуваат најзначајните предмети во нивниот живот и оние најбогати со емоции. Се покажало дека најголемиот дел од одговорите биле фигури за кои сметале дека имаат личности, специфични атрибути или заедничка историја, а тоа се животните. Претходната работа на „Фронт“ била посветени на систематско набљудување на тоа како разни животни спијат или хибернираат.

2_resize

Оваа фасцинација од нивното истражување го инспирирала нивниот дизајн на група суштества кои дремат – „Животни кои одмараат“ – чии пози зрачат со смирувачко спокојство, а тоа се мечка, мачка и птици.

10_resize

Најголемата фигура е платнена мечка, која може да се користи за различни функции, како што се табуретка, отоман или наслон за грб. Помалите дизајни се украсни керамички фигури кои прикажуваат мачка и две птици во различни големини.

4_resize

5_resize

Животните кои се одмараат не само што внесуваат допир на природата во домот; нивното мирно присуство оди подалеку од визуелното за да пренесе чувство на задоволство и дружење.

Овие фигури ги произведува Витра и достапни се за нарачка онлајн.

11_resize

3_resize 12_resize 14_resize 8_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top