Насловна / Архитектура / Болница која ги третира своите пациенти како гости

Болница која ги третира своите пациенти како гости

Миланското биро Matteo Thun & Partners и германската архитектонска фирма HDR Germany проктираа ново крило на најголемиот ортопедски центар во Германија, Waldkliniken Eisenberg.

8_resize

Имено, Matteo Thun & Partners победија на меѓународниот конкурс за дизајн за новото болничко крило во 2013 година, а потоа одлучиле да соработуваат на проектот со HDR Germany, пишува Dezeen.

14_resize

Болница која ги третира своите пациенти како гости

Благодарение на новото крило, ортопедскиот центар лоциран во Тириншката шума, на околу 72 километри од Лајпциг, ќе може да ги прими сите предоперативни и постоперативни пациенти, како и оние на кои им е потребен терапевтски третман.

15_resize

Matteo Thun & Partners, заедно со HDR HDR Germany, поради своето долгогодишно искуство во угостителскиот сектор, успеаја да креираат дизајн кој го комбинира удобноста на хотелското сместување со критериумите за перформанси што ги бара институцијата за нега.

„Основната визија за нашето одделение беше да изградиме болница која ги третира своите пациенти како гости. Тоа треба да биде болница која обезбедува првокласна медицинска нега и највисок квалитет на живот“, пишува на веб-страницата на болницата.

Screenshot 2021-12-02 125215_resize

А од бирото Matteo Thun & Partners велат: „Хотелски стандард за општинска болница: кружната зграда на Waldkliniken Eisenberg, со својата фасада направена од локално дрво и со 128 соби за пациенти и 246 кревети, по операции ќе ги прима ортопедските пациенти во зграда која своите привремени жители свесно ги става во центар. Пациентот е гостин!“

3_resize

Можност за интеракција и приватност

На шест ката на болницата сместени се 128 соби за пациенти, од кои најголем дел се со само два кревети, секја со своја бања, кои поради приватност се организирани на начин кој овозможува секој кревет да е во свој засебен дел, а притоа можат и да се изолираат со завеса.

6_resize

5_resize

Собите за пациентите се распоредени околу периметарот на кружната зграда, така што во секоја има доволно воздух и природна светлина. Помеѓу собите се организирани зимски градини кои функционираат како заеднички простори.

2_resize

„Поради силниот акцент на хотелски карактер, стандардната соба за пациенти значително се разликува од вообичаениот стандард во Германија. Уредувањето на бањата, мебелот и терасата нуди можност и за интеракција и за приватност. Исто така, пациентите можат да јадат и да разговараат меѓу себе додека уживаат на со светлината исполнетиот плоштад“, велат од Matteo Thun & Partners.

1_resize

Јавните заеднички простори проектирани се на начин да личат на заедничките простории во хотелите. Ова вклучува формирање на лоби, кое има дрвени подови и акустичен дрвен плафон.

Дрвото е генерално најзастапениот материјал во објектот, со цел да се постигне топло и смирувачко чувство за време на престојот во центарот. Исто така, зелените кровови и дворови ја зајакнуваат врската со околната природа.

9_resize

Објектот содржи и бар и неколку ресторани, вклучително и луксузен ресторан достапен и за пациентите и за посетителите. Кафетеријата за пациенти се наоѓа во централниот дел на зградата и е поврзана со дворот, додека кантината за персоналот е директно поврзана со опкружувањето на зградата.

4_resize

7_resize

10_resize 11_resize 13_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top