Насловна / Арт и дизајн / Живописната апстрактна уметност на њујоршката уметничка Кејт Шеферд

Живописната апстрактна уметност на њујоршката уметничка Кејт Шеферд

Со уникатен визуелен ефект, њујоршката уметница Кејт Шеферд нанесува деликатни линии во маслена боја во форма на нишки врз високо заситените слоеви на емајл, специјална техника што се преферира во последните неколку децении.

800-GL-14293-Kind-Red_with-reflections

Создавајќи прекрасни спарувања меѓу просторот, линијата и формата, елегантниот мебел на секое ниво од изложбениот салон се рефлектира назад во сјајните површини на сликите. Гледачите исто така можат да се видат себеси во делата додека стојат блиску до површината, гледајќи и размислувајќи за сопственото постоење. Боите се основни за мене и тие произлегуваат од моите невербални емоции“, вели уметиничката.

800-GL-14374-Event

Претставувани од престижната галерија Лелонг, делата на Шеферд може да се најдат во големите музејски уметнички збирки низ светот, вклучително и Музејот на уметноста во округот Лос Анџелес и колекцијата Филип. Од создавањето на Лиаигре во 1985 година, неговиот однос со уметноста и антиквитетите е важен начин за споделување искуства. Силно верувајќи во хармонијата создадена меѓу архитектурата, мебелот, уметноста и предметите, Лиаигре редовно нарачува уметници за своите изложбени салони ширум светот.

800-liaigremadisonave_jg_1728RETOUCHE-2

Уметноста, се разбира, секогаш се цени, бидејќи таа е дел од секојдневниот живот.

800-liaigremadisonave_jg_1938retouche

800-liaigremadisonave_jg_2003web-retouche-

Автор: Сања ВЕЛКАКОВА

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top