Насловна / Вести / Земја на скршени ветувања: Фотографии кои сведочат за СССР – земјата која веќе не постои

Земја на скршени ветувања: Фотографии кои сведочат за СССР – земјата која веќе не постои

Од овие фотографии тишината одекнува. Ѕидовите на разрушените згради се прекриени со мов. Иако Советскиот Сојуз се распадна пред триесет години, интересот за објектите и приказните од зад „железната завеса“ не стивнува и денес.

abela1

abela2

abela3

Истражувачот и фотограф Terence Abela минал една деценија на терен, документирајќи ги напуштените советски згради. Некогаш тие биле гордост, а денес срам за новите држави – поради политиката која ги создала и/или поради политиката која денес не се грижи за нив. Се поголем е бројот на луѓето љубопитни за изгледот на напуштените згради, кои некогаш служеле како касарни, сиропиталишта или сл., старите трафостаници, монументалните споменици на револуцијата, а со цел подобро да го разберат животот на еден народ и една земја во тогашниот историски момент.

abela4

abela5

abela6

abela7

abela8

abela9

abela10

abela12

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top