Насловна / Вести / Зелени растенија идеални за спални соби

Зелени растенија идеални за спални соби

Често може да се слушне дека растенија не треба да се чуваат во спална соба, бидејќи поради фотосинтезата го „крадат“ кислородот. Но, експертите велат дека постојат украсни растенија, кои всушност се „прочистувачи“ на просторот. Имено тие растенија на ефикасен и успешен начин го филтрираат и прочистуваат воздухот, а еве за кои растенија станува збор.

1_resize

Сансевериа

3_resize

Ова е растение одлично успева во поголем дел спани соби. Со оглед на тоа дека по природа не е многу захтевна за одгледување, а може да успева и на светло и во сенка, ова растение најнмогу сака сув воздух. Експертите велат дека Сансевериата во текот на ноќта испушта кислород, поради што е едно од најдобрите растенија за чување во спална соба.

2_resize

Драцена

4_resize

Визуелно атрактивно растение, особено е корисно ако го ставите во спална соба. Имено, ова растение гои отстаранува токсините од воздухот и на тој начин природно го чисти. Најдобро успева во оние спални соби, каде во поголемиот дел од денот има природно светло.

Bedroom with cobalt blue wallpaper

Лаванда

7_resize

Освен што изгледа убаво и мириса прекрасно, ова растение е совршено токму за спални соби. Лавандата која пружа мошне пријатен мирис, воедно со својата арома помага во лечење несоница, а има и значајно седативно дејство.

6_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top