Насловна / Архитектура / За прв пат по четири децении, највисокото ниво на Колосеумот во Рим се отвора за посетители

За прв пат по четири децении, највисокото ниво на Колосеумот во Рим се отвора за посетители

За прв пат по повеќе од 40 години, посетителите на Колосеумот во Рим ќе можат да се искачат на највисокото ниво од овој споменик, како резултат на неодамна завршениот проект на реставрација. Почнувајќи од 1 ноември, организираните туристички тури ќе можат да ги посетат четвртото и петтото ниво на објектот.Colosseum Restoration Work To Begin

Слично како и денешните стадиони, хиерархијата на оваа арена била детерминирана од еконосмкиот и социјалниот статус на посетителите. Така на пример, императорот седел во специјална ложа, сенаторите на маермерни клупи блиску до теренот, благородниците на средните нивоа, додека трговците на четвртото ниво. Петтото, последно ниво било наменето за плебсот. Тие седеле на дрвени клупи и од далеку ги набљудувале борбите. Вкупниот капацитет бил помеѓу 50.000 и 80.000 луѓе.колосеум_3

“Овие делови од Колосеумот не беше можно да се посетат во изминатите 40 години. Но, денес, реставрираните највисоки нувоа им пружаат на посетителите извонреден поглед не само кон споменикот, туку и кон панорамата на градот Рим. “ вели италијанскиот министер за култура Dario Franceschini.колосеум_2 колосеум_1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top