Насловна / Вести / Втор живот за старите новогодишни елки во Виена

Втор живот за старите новогодишни елки во Виена

Секоја година, истото прашање: што да се прави со старите новогодишни елки? Градот Виена долго време го препознава нивниот повеќекратен потенцијал.

Енергијата произведена од горење дрво во текот на еден месец обезбедува снабдување со електрична енергија на над илјада виенски домаќинства и затоплување на околу 2.300 домаќинства!

der letzte Weg des Christbaums von der Sammelstelle bis in die Steckdose

Виенското претпријатие за управување со комунален отпад организираше собирање на стари елки на 543 локации низ градот. Ова е исклучително успешна иницијатива, на пример, во 2018 година, собрани се вкупно 757 тони, или 173 илјади парчиња новогодишни елки, што претставува зголемување за осум проценти во однос на 2017 година.

MA 48-Christbaumsammelstellen steht noch bis 13. Jänner zur Verfügung

Собраните елки се транспортираат до инсенераторот за отпадоци во „Пфафенау“, кој е еден од најмодерните согорувачи во Европа. Согорувањето на дрвјата произведува електрична енергија и топлина. Севкупно, можно е да се произведат 1.700 мегават часови електрична енергија за околу илјада домаќинства за еден месец и за истиот период за греење за околу 2.300 домаќинства.

2014-01-15-ma-48-christbaumsammelstellen-noch-bis-samstag

Важно е граѓаните да ги отстранат сите Божиќни украси пред да ги одложат своите стари дрвја затоа што можат да послужат со друга намена. Дел од собраните дрвја се однесени во депонијата Раутенвег и стануваат вкусен оброк за домородната австриска коза Пинцгауер.

MA 48-Christbaumsammlung - Festmahl für Ziegen auf der Deponie Rautenweg

Со цел да се постигне максимален одзив на оваа иницијатива и да им се олесни на граѓаните да дојдат до најблиското место за собирање, има детален преглед на сите собири на елки во градот кој е достапен преку специјална телефонска линија или веб-страницата на градската управа на Виена. Исто така има и мобилна апликација што ги покажува локациите најблизу до секое место на живеење и ја пресметува најкратката рута до нив. Ова е последното патување на старите новогодишни елки, кои на тој начин добиваат „втор живот“, бидејќи тие носат светлина и топлина во илјадници виенски домови.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top