Насловна / Арт и дизајн / Во МСУ се случи првото отварање на 13. Меѓународно биенале на млади уметници

Во МСУ се случи првото отварање на 13. Меѓународно биенале на млади уметници

Вчеравечер во Музејот на современата уметност (МСУ) се случи првото отварање на 13. Меѓународно биенале на млади уметници, покрај изложените дела на уметниците се одржа и  диџеј сет од Мартина Пенева.

IMG_20210519_200413_resize

Бидејќи оваа година отворањето на Биеналето ќе се одржи на четири различни локации, по вчерашното прво отварање во МСУ, денес  во 20:00 часот, Биеналето ќе се отвори во Природнонаучниот музеј, а потао следат уште две отварања. На 21 мај (петок) ќе има отворање во Музејот на Македонија, а изложбената поставка во зградата на Управата за хидрометеоролошки работи ќе биде отворена за посетители на 22 мај во 13 часот“, велат од МСУ.

IMG_20210519_203119_resize

Темата на биеналето „Страст за лутање“ /ˈw ɒnd əl ʌst/ значи да лутате бесцелно од место до место. Ако се тргнеме настрана од целта на нашето патување, да биде туризам или бизнис, тогаш можеме да видиме дека чиста форма на движење е сè што останува, како фундаментална функција на животот и енергијата. Под притисоците на животот како фиксни субјекти на капитализмот, принудени сме да произведеме вредност која е потрошна. Да се користи оваа енергија без цел е да се живее со непочитување на оваа системска движечка сила, да не се следи логиката на капиталот. Последователно, ретко имаме желба за лутање, во оваа ситуација денес.

IMG_20210519_203916_resize

Креативното уметничко дело, како што е нејзината природа не може да ја прифати оваа рестрикција, затоа што она што го цениме како уметност, секогаш ќе биде чин на резит, пукнатина во нашиот дефиниран и адаптиран сензорен систем. Бараме уметност која не го репродуцира значењето на сегашното време. Се потпираме кон уметноста која навестува за тоа што нашата постоечка состојба на знаење е неотповиклива. Сакаме да инспирираме желба за лутање во вселената, внатре и надвор, за да можеме да го прошириме нашиот простор за скитање, простор кој е слободен или е ослободен од доминантниот код со кој поединецот и општеството е фиксен и симболизиран. Овој нов простор достапен за нас без никаква цел претставува можности полни со потенцијал за новитет и уметност. Токму овој краток фитил помеѓу новитетот и новиот простор кој го бара и го наоѓа новиот простор, / ˈw ɒnd əl ʌst / станува политичко движење. Веќе една година сме врзани дома, навикнати на истиот простор, повторување додека чекаме. За да се коси со оваа состојба, нашиот проект бара ′′ копнеж за нешто друго ′′ како лек кој доаѓа од бесцелно лутање, велат организаторите.

IMG_20210519_204018_resize

IMG_20210519_203727_resize

IMG_20210519_203646_resize

IMG_20210519_203232_resize

IMG_20210519_203543_resize

IMG_20210519_203502_resize

IMG_20210519_203431_resize

IMG_20210519_203331_resize

IMG_20210519_203301_resize

IMG_20210519_203037_resize

IMG_20210519_200238_resize

IMG_20210519_203157_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top