Насловна / Вести / Во Монтреал е најубавата ботаничка градина (фото)

Во Монтреал е најубавата ботаничка градина (фото)

Ботаничката градина во Монтреал, Канада завзема преку 75 хектари со преку 22.000 видови растенија и сорти, десет големи стакленици и повеќе од 20 тематски градини. Оваа градина е една од најголемите во светот и се смета за една од најзначајните поради обемот на својата збирка.

Screenshot_6
Ботаничката градина во Монтреал е основана 1931. година во време на „Големата депресија“, а во почетокот на 1970. година почнала да поприма форми како градина од сказните.

16
Особената хортикултурна уметничка форма секоја година во Монтреал привлекува голем број туристи и уметници од преку 30 држави. Со вешти раце, со помош на трева, цвеќе и грмушки, тие создаваат на децетици фигури на луѓе, животни и предмети кои остануваат да ја красат градината.

1

12

13

14

15 Screenshot_1

17

Screenshot_2

Screenshot_5

Screenshot_3

Screenshot_4

Screenshot_7

Screenshot_8

Screenshot_9

Screenshot_10

Screenshot_11

Screenshot_12

Screenshot_13

Screenshot_14

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top