Насловна / Арт и дизајн / Во Мајами инсталација во чест на 100-годишнината од парфемот Chanel No.5

Во Мајами инсталација во чест на 100-годишнината од парфемот Chanel No.5

Необична градба со лавиринт и палуба за набљудување се појави во еден од парковите во Мајами. Креирана е од дизајнерот Es Devlin и посветена е на 100-годишнината од култниот парфем Chanel No.5, без кој Мерилин Монро не легнувала ни да спие.

1

Во Мајами, на отворен простор, Jungle Plaza, наменет за концерти, фестивали и други настани, беше откриена поставка посветена на стогодишнината на Chanel No.5. Структурата се состои од волумен налик на лавиринт со подигната платформа во центарот – крајната точка на лавиринтот, каде што се наоѓа палубата за набљудување.

4

Посетителите не само што можат да се искачат на платформата, туку и да се спуштат во просторот под неа. Ѕидовите и плафоните во внатрешноста на инсталацијата се означени со налепници осветлени од сончева светлина, кои го симболизираат молекуларниот состав на парфемот Chanel No.5. На Devlin на овој проект му помогнала интерниот шанелов парфимер, Оливије Полж.

3

Дизајнерот ја земал предвид еколошката компонента на проектот: сите материјали користени во изградбата на инсталацијата ќе бидат префрлени на локалните уметници за повторна употреба.

2

6

5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top