Насловна / Вести / Во близина на Прокупље, се гради објект за најголемиот телескоп во ЈИ Европа

Во близина на Прокупље, се гради објект за најголемиот телескоп во ЈИ Европа

teleskop 1

До крајот на годинава, доколку временските услови с еповолни, планирано е да биде завршен трајниот павилјон за еден од најсовремените телескопи во југоисточна Европа, на планината Видојевиќи, 25 km оддалечена од Прокупље. Телескопот „Милутин Миланковиќ“ со пречник на главното огледало од 1,4 m,официјално е веќе пуштен во работа, но во привремен монтажен павилјон.

astronomska-opservatorija-belgrad

Надлежните во Астрономската опсерваторија во Белград одлучиле трајно да го решат овој проблем, со изградбата на новиот објект. Астрономската станица на Видојевиќи е една од водечките и најсовремени станици од овој вид на подрачјето на југоисточна Европа. Набавката на телескопот чинела 1 милион евра, а средствата се обезбедени од Европската комисија за истражувања и иницијатива, и националното Министерство за наука.

teleskop

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top