Насловна / Вести / Влијанијата на урбанoто зеленило во животната средина

Влијанијата на урбанoто зеленило во животната средина

Влијанијата на урбанoто зеленило влијаат во животната средина

Секој знае дека дрвјата даваат сенка. Она што можеби е помалку очигледно е нивниот придонес при транспирација. Помислете само на корените на дрвјата кои црпат вода од земјата и ја пренесуваат до нивните лисја, ладејќи го воздухот околу нив во процесот.

 Како дрвјата влијаат на атмосферските води? Како што врнежите се движат низ нивните гранки, дали го менуваат хемискиот состав? Дождовната вода ефикасно ги храни дрвјата, но дали дрвјата ја хранат и дождовницата?

1

Експерименти во парковите Сент Пол

Тоа се видови на прашања кои поттикнуваат серија научни експерименти во четири паркови Сент Пол. Тим од интердисциплинарни истражувачи од Универзитетот во Минесота опреми 30 дрвја во парковите низ градот со различни сензори и мерачи на температура во повеќестран обид за подобро разбирање на „транспирацијата“ или загубата на вода на дрвјата и тест врнежи филтрирани низ крошната на дрвото за азот, фосфор, јаглерод и јони.

Иако ова не би биле невообичаени експерименти во пошумски, позатскриени средини, она што ги издвојува овие поставувања е тоа што тие се сместени покрај паркинзи до урбани библиотеки, центри за одмор и терени на отворено до градските магистрали во  Сент Пол.

„Градските дрвја и шумските дрвја се различни“, рече Ксијанг Чен, докторант на Катедрата за градежништво, животна средина и гео-инженерство на Универзитетот во Минесота, стоејќи пред низа дрвја обвиткани во алуминиумска обвивка покрај Хајленд.

Според Чен, долгорочната цел е да ги обедини дисциплините на управување со шумите и управувањето со урбаните атмосферски води. Дијана Карван, вонреден професор по шумски ресурси, рече дека експериментите се дел од долгорочното еколошко истражување на универзитетот за „урбаната природа“.

„Сакаме да знаеме што прават дрвјата со дождовницата на двата начина – меѓу небото и земјата, и помеѓу земјата и небото“, рече Карван. „Како научници, учиме како да ги менуваме нашите студии бидејќи луѓето се насекаде околу нас и имаат интеракција со ова.

 5766375

Како дрвјата влијаат на урбаната средина

Експериментите се одржуваат на мали групи дрвја од рекреативните центри Хајленд, Линвуд, Дејтонс Блаф и Орчард.

Наместо лентата за претпазливост која се протегаа помеѓу секое дрво и испраќаат податоци . Секој кластер на дрвја е означен со мала пластична етикета со QR-код, која може да се скенира со паметен телефон за да ги насочи посетителите на веб-локација со објаснување.

Повеќето, но не сите, од дрвјата за кои станува збор се јасен, дрвја кои најверојатно ќе бидат отстранети до крајот на тригодишниот грант на истражувачите. Ако нивното финансирање се обнови, истражувачите потоа ќе можат да спроведат идентични експерименти на истите локации каде што некогаш стоел јасенот, нудејќи убедливи компаративни податоци кои би можеле да фрлат уште повеќе светлина за тоа како дрвјата влијаат на урбана средина.

4

2

Чен покажа на „сензор за проток на сок“ или пар нодули или термички сонди скриени под обвивка од материјал сличен на алуминиум. Термичките парови се загреваат на различни степени, создавајќи температурен диференцијал. Кога температурната разлика паѓа, тоа е показател за зголемен проток на вода. „Тоа мери колку брзо течноста тече низ самп дрвото“, рече таа. Со други зборови, транспирација.

Триесетте дрвја, кои беа завиткани во јуни, ќе останат така и до октомври, а потоа тестирањето ќе продолжи следното лето. Научниците, исто така, користат податоци за атмосферските води веќе собрани од областа на сливот во клучните места како што е езерото Комо за да помогнат во нивното истражување, што е само една серија од растечкиот каталог на урбани еколошки експерименти кои вклучуваат сè, од опрашувачи до сливови. Друг тим на истражувачи од U of M ја проучува отпорноста на видовите дрвја во паркот на фармата Крозби во Сент Пол.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top