Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Ветерот главен енергетски извор во Шпанија

Ветерот главен енергетски извор во Шпанија

veternic
Енергијата од ветерот, во 2013 година стана главен енергетски извор во Шпанија, со учество од 21,1 процент во енергетскиот микс на земјата. На тој начин ветерот ја надмина нуклеарната енергија која покрива 21 процент од енергетските потреби на државата. На трето место е хидроенергијата со 14,4%. Генерално, обновливите извори оваа година покриваат 42,4% од енергетските потреби во Шпанија што е зголемување од 10,5 процентни поени во однос на 2012 година.

Извор: REE

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top