Насловна / Архитектура / Вдлабнатата кула во Дубаи

Вдлабнатата кула во Дубаи

Заха Хадид остави свој длабок печат и на Блискиот исток, пред својата смрт минататa година. Првиот нејзин проект во Дубаи, вдлабнатата кула „Опус“ ќе биде завршена и отворена до крајот на оваа 2018 година.

Opus

„Опус“ е кула со мешовита намена и не само што е прв проект на Хадид во Дубаи, туку е единствен хотел кој лично го проектирала и однадвор и однатре.

The Opus and ME by Melia Dubai

opus 6

opus 7

opus5

ME Dubai Hotel   ќе зафаќа 19 ката од овој објект. Низ овој проект Хадид ја прикажала својата визија на поврзаноста на различните функции на објектот кој има и резиденцијален и деловен дел, како и кафулиња и ресторани.

opus 3

Сето тоа е сместено во рамките на големата коцка која практично, поради вдладнувањето на средината се пресекува  на две кули. Надворешната фасада ја карактеризира испрограмиран ЛЕД дисплеј кој ја осветлува зградата ноќе.

Испрати коментар

Scroll To Top