Насловна / Вести / Вака зборуваше Стив Џобс во 1981 година: Компјутерот е велосипед на 21-виот век

Вака зборуваше Стив Џобс во 1981 година: Компјутерот е велосипед на 21-виот век

Во своето интервју во емисијата Nightline на телевизиската куќа ABC News, Стив Џобс зборувал за тоа што ќе значат компјутерите за човештвото во периодот што следува.

jobs1

„Ова е велосипед на 21-виот век, бидејќи ја зајакнува интелектуалната способност на човекот. Со еден од овие уреди, човекот ќе се ослободи од многу маки и ќе си овозможи да работи во областа во која е најдобар, односно на концептуално, креативно ниво“, истакнал Џобс. Водителот прашал дали е опасно државните иституции користејќи ги компјутерите да ги имаат исте податоци за граѓаните? На ова Џобс возвратиле дека најдобрата заштита на приватноста е компјутерската писменост. Уште тогаш тој прогнозирал дека секое американско домаќинство ќе има компјутер.

jobs2

Од денешна перспектива многумина сметаат дека Џобс згрешил во проценката за заштитата на приватноста. Иако мнозинството граѓани се компјутерски писмени, сепак се изложени на загрозување на приватноста преку технолошките уреди.

 

Испрати коментар

Scroll To Top