Насловна / Архитектура / Узурпиран јавен простор редизајниран за сите жители

Узурпиран јавен простор редизајниран за сите жители

Јавниот простор во населбата Av San Pablo Xalpa во Сиудад Мексико, бил узурпиран од жителите и користен за различни потреби.

10

пред

Просторот бил поделен со ѕидови, огради и бариери кои жителите ги граделе со текот на времето и кои не дозволиле слободно користење на јавниот простор како би бил на располагање на сите жители.

12

пред

Главната целна на архитект Розана Монтиели од бирото Estudio de Arquitectura била да се трансформира “секционирана единица за домување” во “заедничко единство”, проектирање со заедницата, а не само изработување проект за спроведување на различни активности. Стратегијата на проектот била да се работи со бариерите создадени од жителите.

14
Претходно, жителите од соседството постојано си поставувале привремени структури во јавниот простор со што го узурпирале за свои лични потреби.

13

пред

11

пред

Соработувајќи со жителите, архитектите ја спасиле идејата јавниот простор да биде за сите, да биде ре-креиран и ги задоволи заедничките потреби на жителите.

15
Направени се модули кои се повеќе од само покрив.

16

Фасадите на модулите се опремени за различни активности (табли за пишување, платна за проекции, огради и мрежи).

17

Изградена е повеќенаменска просторија, оваа соба обично е зафатена од деца кои ја користат како библиотека. Обновениот јавен простор станува продолжение на простор за секој жител.

6

9
Стратегијата на архитектите се покажала дека е ефикасна. Луѓето се здружиле за да придонесат за редизајнирање на нивната околина.

1

Постигната е промена во перцепцијата на јавниот простор. Самите соседи барале отстранување на оградите.

4

Самиот простор зборувл, а жителите одлучиле да ги отстранат бариерите и да ги искористат предностите на отворените простори кои ги пополнуваат со јавен и заеднички живот.

5

7

2

8

3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top