Насловна / Вести / Thermowood нов производ за внатрешно и надворешно уредување

Thermowood нов производ за внатрешно и надворешно уредување

Многу луѓе  мислат дека дрвото е толку стар материјал што нема ништо ново  да се каже за него. Оние што  нешто  слушнале за термичкото дрво, знаат дека тоа не е така. Во последниве години, се измислени и имплементирани нови технологии за обработка на дрво, а на пазарот се појави  и нов материјал – термодрво. Во што е разликата и зошто е толку исклучително, се некои од прашањата на кои ќе се обидеме да одговориме.

20200714_132351

Создавањето нови материјали стана дел од современата реалност и се чини дека веќе никој не се изненадува. Научниците развиваат и синтетизираат десетици од нив на ден. Во многу случаи, тие стануваат алтернатива на конвенционалните и ги заменуваат во пракса. Вниманието на многу производители е насочено кон подобрување на класичните материјали преку нови технологии, а резултатот е  напредни карактеристики и соодветно на тоа нови апликации. Истото важи и за обработката на дрвото кое е  широко користено во градежништвото како и во завршните работи во градежништвото.

НОВИ КВАЛИТЕТИ НА ПРИРОДНИОТ ПРОИЗВОД

Релативно неодамнешната патентирана технологија доведе до создавање нов материјал – топлинско дрво, комбинирајќи ги придобивките на класичен природен производ со нови квалитети.

Производството на топлинско дрво поминува низ три главни чекори. Во текот на првиот, суровината се загрева без сушење. За време на процесот на греење, пареата се доставува во комората, со што се зголемуваат температурата и влажноста.  Втора фаза е сушење на дрвото и отстранување на влагата  од материјалот.  Конечно, во третата фаза се менуваат хемиските и физичките својства на дрвото со топење на полисахаридите и карамелизација на дрвото со што  се создаваат специфични технички и естетски квалитети.

Како резултат на целиот процес, од комората излегува еден нов материјал – термодрво.

Кои се новите квалитети? Не е порозно како обичното дрво,  но е густо. Ова во голема мера ја намалува неговата способност да апсорбира влага од воздухот.  Неговиот капацитет на апсорпција се намалува од 30 на 90 отсто, во зависност од температурата и времетраењето на сушењето. Ова значи дека дрвото може да ја одврати водата без потреба од дополнителна импрегнација со специјални хемиски средства.  Термичкото дрво се покрива со патина и кога влагата ќе се појави на неговата  површина,  овој заштитен слој делува како масен слој на пердувите на водени птици.  Тоа е причината зошто овој материјал е погоден и за примена  на отворено, вклучително и на места со влажни клими,  и во близина на природни и вештачки базени со вода (пристаништа, понтони, базени).

20200715_224953

Јаглените  хидрати кои ги содржи дрвото  при термичка обработка се трансформираат и карамелизираат, и со тоа се уништуваат  микроорганизмите кои доведуваат до распаѓање на дрвото. Со биохемиските промени производот добива еколошка  заштита од влијание на бактерии  без употреба на хемикалии.  Секој вид дрво по термичка обработка се приближува на отпорност на гниење на дрво од ариш  кое не скапува со векови.

Новата технологија за обработка на дрво исто така ја зголемува издржливоста на дрвото и го намалува ризикот од пукнатини.  Во исто време, својствата на дрвото што се резултат на термичката обработка остануваат непроменети. Ова се должи на максимално сушење и намалена апсорпција, што резултира во рамнотежа на влажноста. Со различни технологии за третман на топлина,  дрвото поминува низ различни режими на температура.  Ова исто така води до разлики во некои од крајните параметри на нивните карактеристики.  На пример, колку е поголема температурата во процесот, толку е помала топлинската спроводливост на материјалот, нејзините геометриски димензии се постабилни и неговата релативна  влажност е помала.  Како што температурата се зголемува,  масата на дрвото се намалува и нејзината боја станува поинтензивна. Обично густината се намалува за 5 до 10 отсто.  Тука треба да објасниме и нешто друго.  Во принцип, јачината на дрвото е строго поврзана со нејзината густина.  Ова значи дека термичката обработка намалува некои карактеристики на јачината.  Сепак, искуството покажа дека ако температурата на третманот е под 200 °C, тоа не влијае на јачината. Намалување на јачината се забележува само на повисоки температури.

ОТПОРНО НА НАДВОРЕШНИ ВЛИЈАНИЈА

Во однос на декоративните квалитети, треба да се спомене дека за време на термичката обработка дрвото ја менува бојата,  стекнувајќи убава темникава  нијанса. Покрај тоа, промената на бојата не е површна –  го покрива материјалот низ целата длабочина,  што е јасно видливо во пресекот на дрвото.  Со промена на температурата во процесот на обработка се добиваат различни нијанси.  Потемните бои обично осветлуваат  со тек на годините. Без оглед на нијансата,  површината на дрвото  има секогаш свеж изглед.

20200712_201505

Поради своите добри квалитети, термичкото дрво е лесно за одржување.  Не се надува и не пука  и  природно  е заштитено од микроорганизми, одбива  вода и е лесно  за чистење. Главна предност е тоа што е еколошки и целосно безопасен производ, непогодна подлога за развој на бактерии и вируси.  За разлика од конвенционалното дрво  за кое е потребна импрегнација со антисептички хемикалии, термодрвото  не се третира со  хемиски средства, но  е доволно отпорно на надворешни влијанија.

Во последниве години, нагло се  зголемува употребата на термичко дрво во Европа   како резултат на некои законски ограничувања за употреба на хемиски обработено дрво во Европската Унија, кои  стапија на сила во 2004 година.  Термичкото дрво е добра алтернатива и на тиковото  дрво, кое е исклучително квалитетно, но многу  скапо.

Каде може да се користи термички обработеното дрво?

Поради прекрасниот изглед и  техничките карактеристики,  се препорачува за надворешна  употреба (за обложување фасади и тераси,  изградба на дрвени куќи,  огради,  перголи,  врати,  прозорски профили, базени,  мебел за градина,  чамци итн.) и внатрешна употреба  (тавани,  ѕидни и  подни облоги,  мебел, украсни елементи,  плотни за кујни, комплетно уредување бањи (умивалници, кади, ѕидни  и подни облоги наместо плочки).

Untitled

Со други зборови,  овој материјал може да се користи насекаде каде што сакаме да постигнеме добра издржливост во комбинација со естетски изглед.

Како што веќе споменавме,  термичкото дрво се однесува  многу добро без да ги менува неговите квалитети и  при употреба на отворено на места со влажна и променлива клима и внатрешно  вклучително и во простори  агресивни за обично дрво, како што се сауни и бањи, каде амплитудите во температурата и влажноста се големи.

Благодарение на овој нов метод на преработка,  буковото  дрво,  кое се сметаше за најмногу склоно кон апсорпција на влага и деформација и не беше најпосакувано за патеки, веќе се здоби со пристојно место во оваа област.  По термичката обработка, има доволно намалена апсорпција и гарантирано стабилизирање, и може да се користи и на места каде што не се препорачува хемиски обработено буково дрво.

Благодарение на новата технологија, на пазарот  веќе се достапни висококвалитетни дрвени куќи, кои имаат многу предности во однос на познатите куќи од минатото.  Дрвената термичка структура ги исполнува барањата  за  заштеда на енергија.  Овие куќи ги минимизираат трошоците за суровини и енергија.  Нема опасност од запалување и при пожар горењето е забавено и  испушта  мала количина  на отровни гасови. Објектот се гради многу брзо, за неколку дена, а изградбата се карактеризира со добра стабилност – не се забележани  деформации  што се  карактеристични за обичното дрво.

Untitled

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top