Насловна / Архитектура / Tete in L’air / KOZ Architectes

Tete in L’air / KOZ Architectes

Tete in L’air  (1)
Проектот наречен Tete in L’air опфаќа интервенција во стар париски дистрикт во кој живеела работничката класа, простирајќи се на длабока и тесна градежна парцела. Земајќи ја предвид лошата состојба на постоечките градби, преземен е процес на нивна заштита и ревитализација, со цел да се задржи живописниот израз на уличниот фронт и истовремено да се збогати социјалниот живот во населбата.
Tete in L’air  (6)
Основната идеја подразбира креација на зелена градина како природна траса, ориентирана кон југ, која би функционирала како интермедијарен простор помеѓу улицата и приватните станбени содржини.
Tete in L’air  (2)
Со цел да се обезбеди непречена конекција помеѓу ова мало парче урбана природа и интимните делови од станбениот комплекс, секоја дневна просторија е целосно отворена кон внатрешноста.
Tete in L’air  (3) Tete in L’air  (5) Tete in L’air  (4)
Постоечкиот објект позициониран долж улицата е целосно реконструиран за да може да смести доволно станбени единици, задоволувајќи ги животните стандарди на денешницата. Исто така, располага со двојновисински трем, отворајќи ги визурите кон градината и долж неа обезбедува отворен пристап кон новиот објект кој е во процес на изградба.
Tete in L’air  (7) Tete in L’air  (8)

Испрати коментар

Scroll To Top