Насловна / Архитектура / Телоса: Град за пет милиони жители во САД по проект на Bjarke Ingels

Телоса: Град за пет милиони жители во САД по проект на Bjarke Ingels

Како што беше објавено на Twitter профилот на архитектонското биро на Ingels, BIG, на запад на САД ќе биде изграден од нула утописки град Телосс, кој би требало да се изгради на ненаселена локација со површина од 60.700 хектари. Градот на иднината е идеја на претприемачот и поранешен извршен директор за е-трговија на Walmart, Марк Лоре, кој ја продаде својата стартап страница Jet.com на споменатиот синџир во 2016 година за 3,3 милијарди долари.

2_resize

„Нашата визија е да создадеме нов град во Америка, кој ќе постави глобални стандарди за урбан живот, проширувајќи го човечкиот потенцијал и кој ќе биде модел за идните генерации“, се наведува во соопштението на Телоса.

Телоса ќе се гради на земјиште во сопственост на заедницата?

„Земјата во суштина би можела да прејде од неплодна пустина во современ град вреден милијарди, па дури и трилиони долари. Тоа ме наведе да поставувам уште повеќе прашања и да размислувам за потенцијално решение. Што ако тоа земјиште биде во сопственост на заедницата? “, вели Лоре.

1_resize

Постои идеја дека во следните 40 години, планираниот град ќе има до пет милиони жители, а иницијаторите на проектот имаат за цел да создадат град за 50.000 луѓе до 2030 година.

Цел: Најодржливиот град во светот

„Мојот фокус беше да го направам Телоса „најодржливиот град во светот“. Покрај темата за глобалното затоплување, што е тоа што можеме да направиме подобро за идните генерации? Се е можно поради фактот што го градиме градот од нула“, објасни Лоре.

6_resize

Тој потсетува дека е пожелно да размислиме што се е можно ако од самиот почеток започнеме со одржливи градежни материјали, автономни возила, електрични авиони и подземен транспорт на стоки.

3_resize

Видиковец во центарот на градот

Градот би овозможувал разновидни можности за домување кои се достапни за секого. Во самиот центар на градот би се наоѓала кула за набудување Equitism, која ќе биде опкружена со низа блокови облакодери.

„Излегувајќи од бујниот централен парк на Телоса, кулата Equitism би претставувала градски светилник“, пишува на страницата на Телоса.

4_resize

Учеството на Bjarke Ingels во ваков вид на проект не е изненадување, имајќи предвид дека неодамна ја основа компанијата Nabr за производство на модуларни домови, чија цел е „повторно да го преиспита начинот на кој ги градиме зградите“. Покрај тоа, тој разработува и мастер план за целата планета, со цел да докаже дека е можно одржливо човечко присуство на Земјата со адекватна примена на веќе постоечките технологии.

0_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top