Насловна / Вести / „Супер“ бела боја што рефлектира до 98 отсто од сончевата топлина

„Супер“ бела боја што рефлектира до 98 отсто од сончевата топлина

Научниците гледаат голем потенцијал во белата боја кога станува збор за фасадите, бидејќи тоа ги рефлектира сончевите зраци. Според тоа, пошироката употреба на белата боја во градежништвото е тема на истражување веќе некое време затоа што може да придонесе за значително „ладење“ на зградите, па дури и за подобрување на локалната микроклима.

bela
Студија на НАСА од 2012 година, за областа Њујорк, откри дека белите премази можат да ги намалат температурите на покривите на зградите на просечни 24 Целзиусови степени. Најдобрите бели бои на пазарот рефлектираат околу 85 отсто од сончевата топлина, додека останатите ги апсорбираат. Сепак, истражувачите сè уште работат на подобрување на материјалот, произведувајќи рефлектирачка боја дури и од стакло.
Тимот на UCLA се надева дека ќе ја постигне целта и ќе создаде производ кој ќе го надмине сегашниот пазар. Научниците за материјали работат на производство на нов вид „супер“ бела боја што ќе ги одразува скоро сите пристигнати зрачења од Сонцето. Клучна состојка кај моменталните бели течности за ладење е титаниум оксид, кој е многу ефикасен за одразување на највидливата и скоро инфрацрвената светлина. Единствениот недостаток е што апсорбира ултравиолетова и виолетова светлина во исто време, што остава малку простор за напредок.

bela1
Сепак, за време на истражувањето, откриено е дека титаниум оксид може да се замени со пигмент наречен барит, заедно со тефлон или политетрафлуороетилен. Научниците исто така го намалија бројот на обоени полимерни врзива, кои обично се користат за апсорпција на топлина. Овие промени доведоа до создавање на супер бела боја со значително подобрени способности за ладење и со тоа се покажа дека рефлектираат до 98 отсто од дојдовното зрачење за време на тестирањето. Тоа би можело да игра голема улога во намалувањето на цената на зградите за ладење, намалувањето на употребата на клима уреди и слично.

Тимот вели дека за новиот вид на боја не е потребна премногу работа за да се внесува во поширока употреба. Во блиска иднина, може да се реализираат потенцијалните предности на ладењето, бидејќи предложените измени се во рамките на можностите на индустријата за бои и премази.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top