Насловна / Вести / Судска тужба поради ужасното загадување на воздухот од термоцентралите во Србија

Судска тужба поради ужасното загадување на воздухот од термоцентралите во Србија

Регулаторниот институт за обновливи извори на енергија и животна средина (РЕРИ), му предал тужба на Вишиот суд во Белград против ЕПС (Електропривреда Србије), поради загрозување на здравјето на граѓаните на Србија, но и оние од околните земји, бидејќи емисиите на штетни гасови во воздухот не ги почитуваат граничните вредности. Станува збор за надминување на допуштените вредности на емисиите на сулфур диоксид од две електрани – ТЕ „Никола Тесла“ и ТЕ „Костолац“.

epssud1

Судот е последната инстанца до која се обраќа РИРИ, откако претходно се обратил до инспекцијата на Министерството за заштита на животната средина, кое од своја страна дало различни уверувања дека ЕПС не ги крши прописите. Тужбата е поткрепена со стручни мислења, базирани на наодите на меѓународните организации.

epssud2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top