Насловна / Архитектура / Стаклена небесна потковица во Макарска

Стаклена небесна потковица во Макарска

Хрватското крајбрежје доби нова атракција, но не се наоѓа на плажа, туку на 1.228 метри над неа. Имено, над Макарска уреден е видиковец како дел од проектот „Нов Адрион“ за промовирање на одржливо користење на природното наследство на паркот на природата Биоково.

makarska
Најимпресивниот и сложениот дел од овој проект на ЕУ е изградбата на бетонски видиковец во форма на потковица надвор од карпа со стаклена патека наречена Skywalk Biokovo. Вложени се околу еден милион евра во изградбата на оваа зграда и реконструкцијата на постојниот изглед.
Skywalk Biokovo се наоѓа во југозападниот дел на паркот на природата Биоково, на подрачјето на Равна Влашка, на надморска височина од 1.228 метри, на 13 километри од патот Биоково и веднаш до информативниот центар. Во склоп на видиковецот изграден е геолошки столб – тродимензионален поглед на пресекот на карпите што го формираа подрачјето на Биоково од неговото основање до денес, со геолошка табела на време и опис на староста и видот на карпите.

makarska2
До видиковецот може да се стигне по патот од Биоково, кој води од влезниот прием на природниот парк Биоково, на околу шест километри источно од Макарска, до највисокиот врв на Биоково, Св. Јуре, кој се протега на надморска височина од 1.762 метри, што го прави највисокиот поплочен пат во Хрватска.
Цената на билетите од 50 куни (шест евра) за природниот парк Биоково вклучува посета на Skywalk. Во еден момент тука ќе може да има максимум 30 лица и сите ќе треба да ги избришат чевлите за да ја задржат транспарентноста на стаклената површина, изјавија од природниот парк Биоково.

makarska1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top