Насловна / Екологија / Серија мерки за поквалитетен воздух

Серија мерки за поквалитетен воздух

Квалитетот на воздухот во Европа значително се подобри во последните години, како резултат на воведувањето на граничните вредности на емисијата од различни извори. Затоа, во последните дваесет години емисијата на сулфурен диоксид е намалена за дури 55%.

merki-za-pokvaliteten-vozduh

Најдобар пример за успешна борба против загадувањето во Европа е баскискиот главен град, кој во 2012 година е прогласен за “зелена престолнина на Европа”. Резултатот е постигнат преку системски мерки кои се однесуваат на индустриските капацитети, јавниот превоз и самата свест на граѓаните.

Позитивни промени се направени и во Мексико Сити, 20-милионската метропола која е одамна на лош глас поради преголемото загадување.

 

Испрати коментар

Scroll To Top