Насловна / Архитектура / Се отвори изложбата „bau1haus”

Се отвори изложбата „bau1haus”

Вчера во Музејот на современа уметност во Скопје во организација на Амбасадата на Сојузна Република Германија се отвори изложба на фотографии на берлинскиот фотограф Жан Молитор, дел од неговиот проект „bau1haus”.

IMG_20191105_213614

IMG_20191105_213417

IMG_20191105_213729

Роден берлинчанец, Молитор студирал уметничка фотографија во Лајпциг. Тој во 2009. година го започнува својот проект „bau1haus” со цел да се создадат глобални врски и меѓународна размена во областа на архитектурата. Фотографиите се од Европа, Африка, Азија, Северна и Јужна Америка и даваат фасцинантен преглед за тоа како архитектурата на Модерната се шири низ целиот свет.

IMG_20191105_213116

Работењето на овој проект значи трка со времето. Многу згради на фотографиите денес веќе не постојат, на други им се заканува рушење, пропаѓање, притисок на инвестициите. Фотографиите имаат за цел и да ги спасат од заборав. Проектот „bau1haus” напредува и продолжува. Во мометов има фотографии од над 30 земји и истражувани се недвижнини во над 100 земји.

IMG_20191105_212435

IMG_20191105_213202

Целта е да се создаде светсха архива на Модерната. Досега направените фотографии се само мал дел од еден проект кој ќе трае и има уште да покаже.
На изложбата се прикажани и фотографии на објекти од Скопје, како Стоковната куќа „НАМА“, ЈЗУ Универзитетска клиника по хируршки болести „Св.Наум Охридски“, објектот на ЕСМ, студентскиот дом „Кузман Јосифовски Питу“ и др.

IMG_20191105_211410

IMG_20191105_212926

IMG_20191105_212620
Изложбата свечено ја отвори германскиот амбасадор Томас Герберих, свое обраќање имаше и фотографот Молитор и доц. д-р Ана Ивановска-Дескова од Архитектонскиот факултет во Скопје.

IMG_20191105_213518

Но за жал на изложба на прекрасни фотографии кои ја покажуваат функционалната и чиста архитектура на Модерната, Баухаус како меѓународно движење што создава епоха во архитектурата и правци на архитектурата врз основа на кои е формирана нашата архитектонска школа имаше поразително мал број присутни за еднен ваков значаен и редок настан кај нас.

IMG_20191105_211129

IMG_20191105_211313

IMG_20191105_211505

IMG_20191105_211552

IMG_20191105_211654

IMG_20191105_211744

IMG_20191105_211831

IMG_20191105_212124

IMG_20191105_212254

IMG_20191105_212757

IMG_20191105_213116

IMG_20191105_213818

IMG_20191105_213859

IMG_20191105_213946

IMG_20191105_214239

Фото: Киро ПОПОВ

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top