Насловна / Вести / Растение кое го собира загадениот воздух и го прочистува

Растение кое го собира загадениот воздух и го прочистува

Научниците од Кралското друштво за хортикултура (РХС) откриле дека зимскиот ползавец (Cotoneaster franchetii) или дуњарица, може да помогне во апсорпцијата на загадениот воздух на патиштата со голем сообраќај.

rastenie

Во студија, која спореди како различни растенија го намалуваат загадувањето, научниците од РХС откриле дека овој ползавец е најефикасен. Тие исто така го споредиле со други грмушки, вклучувајќи западен црвен кедар и глог.

Според наодите, се покажало дека дуњарицата е „супер растение“ што може да дејствува како „правосмукалка“ за воздухот загаден со фосилни горива.

Сепак, интересно е што студијата открива дека ратсението е поефикасно во области со голем сообраќај, додека во помалку фреквентни области со ограничено загадување, потврдено е дека е помалку ефикасно.

rastenie1

Дуњарицата е дури 20 отсто подобра во апсорпцијата на загадувањето во споредба со сите други растенија.

“На главните градски патишта, каде што има сообраќаен метеж секој ден, откривме дека растителните видови со густи крошни, груби и влакнести лисја, како оние што ги има дуњарицата, се најефикасни. Потврдено е дека за само седум дена добро одржувана густа жива ограда долга еден метар апсорбира исто толку загадување што го испушта автомобилот за време на возење скоро 800 километри “, тврди Тијана Блануса, водечки истражувач на студијата.

Аерозагадувањето е голема грижа на современиот свет. РХС спровеле истражување во кое биле вклучени над две илјади учесници со цел да се утврди нивното мислење за проблемите со загадувањето, пишува Енергетски портал.

Резултатите покажале дека 33 отсто од испитаниците биле засегнати од загадувањето на воздухот, но дека само шест отсто од нив презеле активности по тоа прашање. Имено, само тие решиле да помогнат засадувајќи растенија во нивните градини.

rastenie2

Истражувачите се надеваат дека резултатите од оваа студија ќе ги наведат граѓаните да си помогнат себеси и на другите, во борбата за подобрување на квалитетот на воздухот, со помош на нивните постројки. Кој би помислил дека градинарите ќе бидат во првата линија на одбрана од толку голем непријател.

“Постојано идентификуваме нови„ супер растенија “со уникатни квалитети, кои во комбинација со друга вегетација обезбедуваат бројни предности, а во исто време можат да обезбедат многу потребни живеалишта за диви животни“, објаснува Алистер Грифитс од RHS.

Студијата, исто така, покажа дека бршленот помага во разладување на зградите, а глог и јаглика помагаат во ублажување на обилните врнежи во лето и се намалуваат локалните поплави. Доколку овие растенија се намерно засадени во градини и други зелени површини, на места каде што еколошките проблеми се најраспространети, може да се направи значителна разлика и придонес кон ублажувањето на климатските промени.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top