Насловна / Архитектура / Прва куќа изработена од целосно рециклирачки бетон

Прва куќа изработена од целосно рециклирачки бетон

слика-1

Јапонското архитектонско биро Atelier Tekuto дизајнира куќа во централниот дел на Токио со користење на 100 посто рециклирачки бетон. Главната идеја на архитектите е да создадат современ дом, каде што бетонската структура ќе биде видлива од внатрешната и надворешната страна.слика-2

Целокупната конструкција е завршена за две и пол години, при што било потребно да се изврши детално истражување во врска со материјалот и притоа да се обезбеди комфорен простор во густо изграден предел на градот.

слика-3 слика-4 слика-5 слика-6

Карактеристиката рециклирачки материјал се постигнува со додавање на вулканска пепел, која во Јапонија ја има во изобилство, наместо класичното додавање песок, а неговата предност е јачината и долготрајноста, додека грануларноста на самиот материјал овозможува добра контрола на влажноста.

слика-7 слика-9 слика-10 слика-11 слика-12 слика-13

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top